Selecteer een pagina

Zo ga je om met keuzestress

door nov 11, 2021Je hart volgen

Je zit met je handen in het haar. Ligt er uren over te piekeren. Je probeert met je omgeving te bespreken wat je nu het beste kan doen maar eerlijk… veel wijzer word je er niet van. De keuzestress staat voor de deur en je weet niet welke stap je nu wilt zetten.

 

Je bent niet de enige

Allemaal worden we dagelijks geconfronteerd met keuzes. Wat wil je eten? Wat ga je vanavond doen? Wat doe je aan? Toch komt grootste keuzestress vaak door grotere stappen. Wil ik een andere baan? Wil ik kinderen? Waar wil ik wonen? Er zijn momenten in je leven dat je met deze vragen geconfronteerd wordt. Keuzestress kennen we allemaal.

Een aantal oplossingen om van je keuzestress af te komen lijken voor de hand liggend. Maar werken ze wel? Je omgeving om raad vragen kan je soms alleen maar nog verder in de war brengen. Iedereen heeft een andere mening. Een voor en tegen lijstje maken kan wel wat duidelijkheid geven maar wat als beide keuzes evenveel plus en min hebben? Dan schiet je er niet echt iets mee op.

 

Wees je eigen raadgever

Voordat je naar je beste vriendin rent om te vragen wat zij zou doen kan je jezelf om raad vragen. Jíj bent je beste vriendin. Of om het iets makkelijker te maken, stel je voor dat iemand naar jou toe komt met dit dilemma waar je nu mee rond loopt. Je hoort het verhaal aan. Wat zou jij voor advies geven?

Als je jezelf gaat zien als buitenstaander is het makkelijker om uit te zoomen. Je zit niet meer ín het probleem maar hoort het van een ander aan. Vaak geven we hele goede adviezen aan een ander maar volgen die zelf niet op. Nu is het dus tijd om naar je eigen advies te luisteren.

 

Maak een kompas

Wil je nog een stap verder uitzoomen op jouw probleem? Ga dan op zoek naar de big picture. Er zijn dingen die jij waardevol en belangrijk vindt in je leven. Twijfel je over je baan? Ga niet in de details zitten maar ga op zoek naar wat je belangrijk vindt in het hebben van een baan. Misschien kom je erachter dat je met een paar kleine aanpassingen in je huidige baan je die waarden weer terug vindt.

Achter alles wat je doet zitten waarden. Hoe meer je je daarvan bewust bent hoe beter en makkelijker je keuzes kan maken die écht bij je passen. Je waarden worden jouw kompas. Elke keer wanneer je keuzestress ervaart helpt het om uit te zoomen, je probleem van een afstand te bekijken en je waarden weer naar voren te halen.