Selecteer een pagina

Nee zeggen tegen geliefden, kan je dat wel maken?

door dec 6, 2021Relaties

Als het gaat om je grenzen aangeven zie ik altijd twee verschillende categorieën. De één vind het moeilijk om nee te zeggen naar vreemde mensen. De ander juist bij mensen die dicht bij hen staan.

Hoor je bij die tweede categorie? Lees dan even verder over hoe jij makkelijker nee kan zeggen tegen je geliefden.

 

Wat het zo moeilijk maakt

Hoe dichter iemand bij je staat hoe meer je te verliezen hebt. Dat is de reden dat ik het persoonlijk moeilijker vindt om nee te zeggen tegen mijn naasten dan tegen een vreemde.

Je wilt niet afgewezen worden en alleen over blijven. Oké, die gedachte lijkt wat overdreven maar diep van binnen is die er wel. Je ego is gewoon een beetje bang voor eenzaamheid.

Dus wanneer je geliefde iets vraagt en jij daar eigenlijk niet zo’n zin in hebt, of gewoon geen tijd voor, dan is nee zeggen met deze diep verstopte angst een lastige.

Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kan doen.

 

Tip 1: bekijk het positief

Wanneer je voelt dat je nee wilt zeggen gaat je ego er waarschijnlijk met je vandoor. Die bedenkt waarom het wel of niet zou kunnen en vindt het vooral leuk je daarmee wakker te houden. Je ligt te malen over hoe je de boodschap het beste kan overbrengen en hebt in je hoofd al hele gesprekken.

Probeer eens stil te staan bij waar je ja tegen wilt zeggen. Heb je zelfzorg nodig? Wil je voor kwaliteit gaan? Wil je op een andere manier betekenis geven aan je relatie?

Door stil te staan bij wat je wél wilt wordt het aangeven van je grens makkelijker. Jouw nee is een logisch gevolg van een betekenisvolle ja.

 

Tip 2: vertrouw je geliefden

Wist je dat jouw geliefden het beste met je voor hebben? Dat vergeten we nogal eens. No way dat je partner of je beste vriend wilt dat jij je over de kop werkt om hem of haar te pleasen! Hoe zou je dat zelf vinden? Een beetje ongemakkelijk lijkt me.

Door duidelijk te zijn over waar jouw grenzen liggen kan de ander jou beter begrijpen en respecteren. En dat is precies wat je wilt voor de mensen van wie je houdt.

 

Tip 3: een latere ja

Wanneer je iemand bent die écht overal meteen ja op zegt dan is dit een handige tip. Leer jezelf aan om het antwoord uit te stellen.

“Ik denk er even over na”

“Ik kom er later op terug”

“Ik kijk thuis even in mijn agenda”

Daarna kan je terug naar tip 1 en 2. Je gaat opzoek naar jouw JA en gaat uit van een wederzijds respect.

 

Verbreek het taboe van nee zeggen

Schuldgevoel, onzekerheid, gepieker, keuzestress. Heb je misschien een taboe ontwikkelt op nee zeggen? Dan mag je die meteen verbreken. Maak het niet zo groot. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen.

Dus of je het kan maken om nee te zeggen tegen je geliefden? Zeker wel! Oké, ik zou mijn vriend niet in de kou laten staan als zijn auto het begeven heeft. Maar je snapt de strekking.

“JA tegen jezelf betekent soms een nee tegen een ander”