Selecteer een pagina

Keuzes die mijn leven positief hebben beïnvloed – deel I

door dec 28, 2021Persoonlijk

Misschien was het op dat moment niet bewust. Toch hebben we allemaal keuzes in ons leven gemaakt waarvan we later dachten best choice ever! Keuzes die grote, positieve, gevolgen hebben gehad. Die op de lange termijn voor veel plezier hebben gezorgd.

Voor mij zijn dat duidelijk drie grote keuzes geweest. Die mij en mijn leven zodanig hebben beïnvloed dat het zonder die keuzes niet hetzelfde was geweest.

Deel I: reizen

 

Never nooit!

Toen mijn zus op haar 18e naar Australië vertrok met een backpack dacht ik: never nooit dat ik dat ga doen! Leek me veel te spannend. Ik zag het echt niet voor me. Daarnaast was ik een lastige eter en het idee in een vreemd land niets te lusten leek me verschrikkelijk.

Maar wat wist ik. Ik was 16.

 

Kiezen voor avontuur

Aan het eind van mijn studie is het idee toch ineens gaan groeien. De behoefte om op avontuur te gaan. Ik vond het interessant. Ik wilde weg. Ik wilde vrijheid.

Zoals ik vaak dingen maar gewoon doe besloot ik er gewoon voor te gaan. Bestemming: Nieuw Zeeland. Dat leek me veilig genoeg.

Ik weet nog dat ik mijn idee verkondigde en twee weken later het ticket in mijn handen hield. Een vriendin zei: “de meeste mensen zeggen het wel, maar jij doet het ook gewoon”.

 

The next level

Gek genoeg was Nieuw Zeeland niet avontuurlijk genoeg voor me. Mooi land, maar alles wat je verwacht komt uit. Je ziet een mooi plaatje, gaat er naar toe en het is net zo mooi als op het plaatje. Op de één of andere manier werd dat saai. Ik wilde meer!

En zo kwam het dat ik met een leuk Portugees vriendje vertrok naar Vietnam, Laos en Cambodja.

De cultuurshift, de geuren, het onverwachte. Ik vond het geweldig! Je wist nooit hoe en op welke manier je op de volgende bestemming zou komen. Waar je die avond zou slapen. Ik kon niet anders dan met de flow mee gaan. Mijn zintuigen openzetten en naar mijn intuïtie luisteren.

 

Nieuwe keuzes, nieuwe deuren

Door mijn eerste reis, en met name door de side-track naar Zuid Oost Azië te nemen was de reislust geboren. Ik hield van het onverwachte. Niet plannen maar naar je gevoel luisteren.

Het besef dat je niet meer nodig hebt dan wat in je backpack past gaf mij een enorm gevoel van vrijheid. Je hebt niet zoveel nodig (daarover meer in deel II).

Ook leerde ik dat veel dingen helemaal niet zo ingewikkeld zijn. Je kan het gewoon. Ik merkte dat ik tot veel meer in staat was dan ik dacht. Bij elke stap die ik zette leerde ik weer wat nieuws over mezelf.

 

Smaakt naar meer

Na deze reis heb ik uiteraard nog meer reizen gemaakt. Vaak zonder plan en elke keer vol avontuur.

Zo ben ik de eerste nacht in Bali gestrand bij een verlaten hostel. Was ik bang? Nee, er waren zat hotels in de buurt. Toch vond ik in een steegje een super goedkoop en net opgeknapt hostel waarvan de receptionist me de volgende dag hielp naar mijn volgende bestemming.

Dat kan je niet plannen. Dat gebeurt pas als je niets plant.

In Ierland bevond ik me op een wandelpad bovenaan een cliff. Het was mijn verjaardag en ik wilde de cliffs of Moher zien. Dat tijdens mijn wandeling de zool van mijn schoen er opeens half af hing deerde me niet. Met een klein touwtje heb ik hem weer vastgemaakt en ben ik verder gelopen. Tegen het einde van de wandeling hing ook de andere helft eraf. Ik liep als een zwerver met kapotte schoenzolen door de toeristische menigte met een grote smile op mijn gezicht.

 

Intuïtie of naïef?

Of ik ooit nare dingen heb meegemaakt? Nope. Het enige moment dat ik me onveilig voelde was gek genoeg bij een beveiliger in de auto. Ik kwam laat aan met een boot en kon geen taxi vinden. Hij zou me wel even brengen. Maar eerst moest hij nog naar een of ander vaag industrie terrein een alarm aanzetten. Met een knuppel op zijn heup in de middle of nowhere…

Er is een verschil tussen naïviteit en avontuur. Door al die reizen is mijn intuïtie heel sterk geworden. Als iets niet goed voelde deed ik het niet. Ik vertrouwde net zoveel op mijn instinct als op mijn verstand. Avontuur is niet hetzelfde als domme dingen doen.

Als je dat naar het dagelijks leven vertaalt kan je ook daarin veel op je intuïtie vertrouwen. Je weet de uitkomst vaak al. Je voelt het. En je hoeft geen domme dingen te doen om er naar te luisteren. Ook je verstand mag er zijn. Maar wanneer je verstand overheerst gebeurd er niets. Dan ga je alles plannen en wordt het leven saai.

Welke keuzes hebben jouw leven positief beïnvloed?