Bekijk het achteraf Copy

(Hij speelt af vanaf 3.28)

 

Enig idee wat Ross doet bij zijn laatste zin? Dit noem je met een chique woord: cognitieve dissonantie reduceren. Ik leg het je uit:

Je brein houdt niet van ongemak. Daarnaast wil het graag dat je een ‘goed mens’ bent (en jij maar denken dat je een negatief zelfbeeld hebt). Wanneer je iets doet wat niet klopt met ‘ik ben een goed mens’ ontstaat er een error. Bijvoorbeeld wanneer je onbedoeld iemand kwetst of een miskoop maakt. Zo’n error noem je Cognitieve dissonantie.

Die error wil je brein maar al te graag uit de weg ruimen. Dus wat je brein doet is je gedrag goed praten om zo de vervelende error te verminderen. Want zo kan jij weer jezelf een goed mens vinden.

Er ontstaat bij Ross een error omdat zijn relatie op de klippen loopt. Dat past niet bij zijn beeld van ‘een goed mens’. Dus besluit hij dat ze ook anderen mogen daten. Op deze manier verdwijnt zijn error en het ongemakkelijke gevoel (voor even dan…)

 

A of B, je brein is er altijd blij mee

Ik geef je nog een ander voorbeeld:

Susan wil een nieuwe blouse kopen. Ze heeft al een keuze gemaakt maar aarzelt tussen twee verschillende kleuren, rood en blauw. De blauwe is van polyester en de rode van biologisch katoen. Qua model zijn ze hetzelfde alleen de blauwe staat veel beter bij haar ogen. Na lang aarzelen laat zij haar natuurvriendelijke overwegingen de doorslag geven en zij kiest voor de rode blouse. Een paar weken later loopt ze over straat in haar nieuwe blouse en merkt ze dat als ze de winkel voorbij loopt zij deze toch mooier vindt staan dan de blauwe. Onbewust heeft ze haar mening herzien.

De keuzes hadden beide zo hun voor- en nadelen. Een blouse die mooier kleurt bij je ogen versus een blouse die milieuvriendelijker is gemaakt. Welke keuze ze ook maakt, achteraf zal ze er altijd blij mee zijn. Want daar zorgt onbewust haar brein voor.

 

De voordelen van een error

Zo’n error kan in je voordeel werken. Je weet namelijk dat wat je ook kiest, jouw brein z’n best zal doen om je keuze te verantwoorden. Wanneer je twijfelt tussen een hartkeuze of een slimme keuze kan je met een gerust hart voor je hartkeuze gaan. Je brein zal je achteraf een handje helpen om je weer goed te voelen over jezelf. Handig toch?