Slimme keuzes en hartkeuzes Copy

 

Er is een verschil tussen slimme keuzes en hartkeuzes. De naam zegt het al maar voor de zekerheid leg ik het toch nog even uit.

Een slimme keuze is slim. Verstandig. En dus gemaakt met je verstand. Hij geeft je snel resultaat, is duidelijk en voldoet aan de verwachtingen van de maatschappij.

Een hartkeuze ontstaat vanuit je hart. Meestal is dit een gevoel en daarom lijkt het wat vaag. Waarom wil ik dit nu eigenlijk? Je hebt geen idee, het voelt gewoon goed. Een hartkeuze is daarom vaak spannend, anders, helemaal jij en soms minder de maatschappij.

Kort gezegd:

 
 
 

 

Je wilt het liefst hartkeuzes maken. De keuzes die goed voelen, je blij maken en bij je passen. Kiezen vanuit je hart. Soms is dat echter lastig omdat een slimme keuze een betere optie lijkt, minder eng is of beter wordt geaccepteerd door je omgeving.

 
Is een combi mogelijk?


Zeker wel! Je kan het zo zien:

 

Hartkeuzes zijn altijd slimme keuzes.
Een slimme keuze is niet altijd een hartkeuze.

 

Natuurlijk is het slim om naar je hart te luisteren. Uiteindelijk is dat wat je het liefste wil en ook het beste bij je past. Daarnaast kan een hartkeuze ook gewoon de meest verstandige keuze zijn. Zoals:

  • een andere baan zoeken omdat de huidige niet meer bij je past en je er ook niet genoeg mee verdient
  • een nieuw huis kopen wanneer de huizenmarkt goed is en je tegelijkertijd je droomhuis tegen komt
  • een gezonde maaltijd koken wanneer je verlangt naar een fitter lichaam.

Super slim! En helemaal in tune met je hart.

Andersom is een slimme keuze dus niet altijd een hartkeuze. Zoals:

  • bij een partner blijven omdat je dan het huis niet hoeft te verkopen (slechte markt) terwijl er eigenlijk geen liefde meer in zit
  • een baan aannemen die goed verdient maar waarvan je weet dat je er niet happy van wordt
  • (en de chocola laten liggen wanneer je ongesteld bent, wat mij betreft ook geen slimme hartkeuze 😉 )

Dus nooit slimme keuzes maken?

Jawel hoor, je mag zoveel slimme keuzes maken als je wilt. En het kan gebeuren dat een slimme keuze het echt wint van een hartkeuze. Dat je een moeilijke beslissing moet maken die beter is voor het grote geheel maar niet helemaal is waar jij naar verlangt. De wereld zit vol met dat soort keuzes en je hoeft je er niet voor te schamen wanneer je dat als enige optie ziet.

Sterker nog, maak er een hartkeuze van om de slimme keuze te omarmen. Bekijk het met liefde. Je bent geen perfect mens die altijd de beste keuzes maakt. Je bent ook niet altijd in staat om een keuze zelf te maken. Dat geeft niet. Het kan jouw hartkeuze zijn om liefdevol naar jezelf en je omgeving te kijken.