Waarom hartkeuzes moelijk zijn Copy

 

Dit wordt niet het meest bemoedigende hoofdstuk maar houdt vol! Weten waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren kan je uiteindelijk helpen om meer te kiezen vanuit je hart. Als je begrijpt waarom het moeilijk is kan je dat moeilijke ook makkelijker omzeilen. Hoe je dat doet ga je leren in de rest van de cursus. Eerst even wat extra kennis die je laat zien dat het helemaal niet zo gek is dat je niet altijd je hart volgt.

 

Hersenen

Er gebeuren een aantal hele interessante dingen in ons brein wanneer we voor een keuze staan. De conclusie is: vrijwel alles wat we doen is gebaseerd op angst. Onze hersenen zijn continu bezig met overleven. Daaronder vallen ook gedachten als ‘doe ik het wel goed?’, ‘wat zal die ander vinden?’, ‘ik weet niet wat ik wil’ enzovoorts.

Die angst kan het je dus behoorlijk lastig maken wanneer je wilt kiezen vanuit je hart. Hartkeuzes zijn onzeker en gebaseerd op gevoel. We gaan ons dan al snel afvragen klopt dit wel, kan ik dit wel, zou ik dit nu wel doen enzovoorts. Want je hersenen worden er gewoon bang van als jij iets wilt doen wat onzeker, spannend of nieuw is.

Dat klinkt misschien niet leuk maar uiteindelijk is die angst heel functioneel en zouden we niet zonder kunnen. Stel je voor dat je een erf op rijdt en niet bang bent voor rennende kinderen? Of dat je niet bang bent om iets te eten wat toch echt bedorven ruikt. Door voortdurend keuzes te maken gebaseerd op angst houden we onszelf veilig. Maar soms dus wat té veilig.

Zoals je gaat leren in de rest van de cursus kan je die angst ook in je voordeel gebruiken. Dit is namelijk niet meer dan een functie van je hersenen. Hoe meer je je daar bewust van bent hoe beter jij kan bepalen wanneer je angst je leven leidt, of jijzelf.

 

Opvoeding

Of je nu een fijne opvoeding hebt gehad of niet, we hebben allemaal overtuigingen meekregen en angsten opgepikt. Zelf wanneer dat helemaal niet de bedoeling was! Stel je voor, je ligt als baby in je lekkere warme bedje en je hebt honger. Het enige signaal dat je kan geven is huilen. Maar nu zit je moeder net even op de wc en kan ze je niet meteen komen voeden. Tadaa! ‘Ik ben niet geliefd’ in the pocket. Of een andere vorm van angst die je de rest van je leven onbewust meedraagt.

Ook hele mooie waarden die je ouders je mee proberen te geven kunnen verkeerd uitpakken. Zo vonden mijn ouders het belangrijk dat ik mijn eigen identiteit ontwikkelde en niet mee deed aan hypes. Ze stonden voor eigenzinnigheid en expressiviteit. Super waardevol! Maar daardoor deed ik dus nooit mee met de rest en was ik altijd een buitenbeentje. Daar heb ik best wat last van gehad tijdens en na de pubertijd. En nog steeds kan ik dat gevoel ervaren dat ik er niet bij hoor of juist de behoefte hebben om het ‘anders te doen’ wanneer dat totaal niet handig is. Toch ben ik alsnog heel dankbaar voor deze waarden die ze me mee wilden geven. Het is aan mij als volwassene om daarmee te doen wat ik wil. Maar zo zie je maar dat zelfs de beste opvoeding tot vervelende overtuigingen kan leiden. Sorry pap, mam!

 

Allemaal hetzelfde

Conclusie, je komt er niet onderuit. Iedereen heeft angsten en overtuigingen die je in de weg staan van het kiezen vanuit je hart. Maar er is hoop! Hoe bewuster je je wordt van je eigen innerlijke systeem, jouw programmering, hoe makkelijker je vanuit je hart kan kiezen. Dat hoeft niet zwaar en dramatisch te zijn. Het is gewoon zoals het is en er is niets mis mee. Ook hoef je niet boos te worden op je ouders, ze hadden het toch niet goed kunnen doen. Jij bent nu in staat om zelf te bepalen wat je doet en wie je bent.