Week 5

 

Naast je levenswaarden zijn er ook je zijnswaarden, je interne waarden. Deze vertellen je wat je belangrijk vindt over wie je bent en hoe je bent naar anderen en naar jezelf. Belangrijk is om hierbij uit te kijken voor verwachtingen. Hoe je vind dat je zou moeten zijn, is niet altijd hetzelfde als wat je belangrijk vindt.

Zijnswaarden vind je terug in woorden als integriteit, bescheidenheid, assertiviteit, spontaniteit, creativiteit (zo’n beetje alles dat eindigt met -eit dus), verbinding, avontuur enzovoorts.

Ik ga je iets over mezelf vertellen waar je misschien een beetje van schrikt. Respect is voor mij geen persoonlijke waarde. Althans, niet een die bovenaan staat. Misschien dat je nu de JAgenda weg wilt leggen maar laat het me even uitleggen. Het wil namelijk niet zeggen dat ik geen respect toon. Het is simpelweg niet een waarde waar ik mee klik.

Zoals ik in week 3 vertelde zijn waarden zeer persoonlijk. Ik quote: Waarden zijn voor mij de vertaling van wat je in je hart voelt. En laat het nu zo zijn dat elk hart anders is. Ieder heeft zijn eigen vertaling van wat hij of zij ervaart. Daarmee bedoel ik dat ieder zijn eigen woorden, of waarden, heeft waarmee hij klikt. Waarmee jij weet wat je bedoelt. Respect is voor mij niet zo’n woord. Natuurlijk vind ik respect belangrijk maar als ik dat zou volgen als mijn waarde zou er niet veel gebeuren. Ik klik er niet mee. Wel met integriteit. En vanuit mijn integriteit toon ik mijn respect naar mezelf en anderen. Voor een ander is dat misschien verbinding, geborgenheid of betrouwbaarheid. Allemaal mooie waarden waar respect uit kan voortkomen.

Het gaat erom dat jij met jouw waarde een klik hebt. Pas dan kan je jezelf in situaties de vraag stellen: leef ik nu naar mijn waarde … ?

Hoe kom je dan bij die waarden?

Heel simpel. Een beetje puzzelen, uitproberen, observeren, voelen en kijken wat er gebeurt.

Misschien kom je bij een voor jou top 3 uit maar ik kan je nu al vertellen dat het streven naar een top 3 je alleen maar langer bezig houdt dan nodig. Het gaat niet om een top 3. Want bij je familie heb je misschien andere zijnswaarden dan op je werk of bij de bakker.

Waarom zou je je dan nog bezig houden met je zijnswaarden?

Je zijnswaarden laten jou op een dieper niveau communiceren. Dat merk je met name goed wanneer iets niet gaat zoals je wilt.

Bijvoorbeeld. Inmiddels weet ik dat wanneer ik boos ben het met name gaat over mijn waarde eerlijkheid. Mijn waarde is geraakt en dat maakt me boos. Als ik dat weet dan zal ik het niet zo snel hebben over ja maar jij deed…! en heb je dan niet door dat…?! Ik zal het hebben over eerlijkheid en hoe ik daar in gekwetst ben. Geloof me, dat levert een heel ander gesprek op!

Goed. Later meer hier over. Eerst even een beetje puzzelen, uitproberen, observeren, voelen en kijken wat er gebeurt.

Hoofdstuk inhoud
0% voltooid 0/2 stappen