De talen van liefde

 

Het voorbeeld in het vorige hoofdstuk ging ook over de talen van liefde. Janna en haar schoonmoeder hebben beide een andere manier om hun liefde te uiten. Door je bewust te worden van de verschillende talen wordt het makkelijker om een ander en jezelf beter te begrijpen.

De 5 talen van liefde volgens Gary Chapman:

 

 

Het is niet zo dat je één taal van liefde spreekt. Maar ieder heeft wel een voorkeur. In het voorbeeld houdt Janna vooral van samen dingen doen en uit haar schoonmoeder haar liefde met cadeaus. Waarschijnlijk hecht haar schoonmoeder ook waarde aan het ontvangen van cadeaus of kleinigheidjes.

 

Waar het mis gaat

Als het gaat om het aangeven van grenzen kan het hier vaak mis gaan. Het kan zo zijn dat jij iets tekort komt omdat de ander een vorm van liefde geeft die niet jouw voorkeur heeft. Of die je misschien zelfs vervelend vindt.

En andersom werkt dat ook zo. Je zend naar de ander wat je zelf graag zou ontvangen. Maar misschien ontvangt de ander liever een heel andere vorm van liefde!

Het leren kennen van elkaars taal kan enorm helpen om elkaar beter te begrijpen zo ook elkaars grenzen beter te kunnen respecteren.

Nog een voorbeeld:

Anja komt vermoeid aan bij haar ouders. Ze heeft eigenlijk even tijd nodig om tot rust te komen maar haar ouders vragen direct veel aandacht. Ze hebben voor haar lekkere dingen in huis gehaald en boeken gekocht. Anja is heel blij met de boeken maar heeft er nu de energie niet voor om naar te kijken. Ze heeft het idee dat haar ouders helemaal niet naar haar luisteren en wordt geprikkeld. Haar ouders voelen zich beledigd dat Anja geen aandacht heeft voor de boeken. Uiteindelijk mondt het uit in een ruzie. Later ontdekt Anja de talen van liefde en beseft zich de verschillen tussen haar en haar ouders. Haar ouders houden van dingen geven. Anja heeft behoefte aan positieve woorden en aandacht in de vorm van luisteren. Alles valt op zijn plek. Waar Anja eerst dacht dat haar ouders totaal geen aandacht voor haar hadden blijkt dit juist het tegenovergestelde te zijn. Alleen de aandacht komt in een vorm die ze zelf niet zou kiezen.