De verjaardag van je tante

 

Je bent uitgenodigd voor de verjaardag van je tante. Verplichte kost. Je wordt zoals altijd verwacht en dat terwijl je, als je daar zit, je tante vaak niet eens spreekt. Die is te druk met voor haar visite zorgen.

Dus jij ergert je al aan het idee dat je daar heen moet en eigenlijk heb je helemaal geen energie. Je bent al een paar dagen niet fit.

 

Je staat voor een keuze

Wat er nu meestal gebeurt is dat je redenen gaat verzinnen om wel of niet te gaan. Je hoofd gaat een week lang tekeer en verzint allerlei handige smoesjes: ‘ik zeg wel dat ik hoofdpijn heb’, ‘ik verzin een andere afspraak’.

Daarnaast wordt je verstand er ontzettend onzeker van als je niet zou gaan, wat zal je familie wel niet denken? Je tante teleurstellen, meen je dat?

Met een JA-levenstijl zou dat anders gaan. Je stelt jezelf twee ‘simpele’ vragen:

  • Wat vind ik waardevol?
    Bijvoorbeeld: Quality time (met mijn tante)
  • Als ik ja zeg, waar zeg ik dan nee tegen?
    Bijvoorbeeld: als ik ga, zeg ik nee tegen mijn energiebalans

 

Het is zo simpel

Ik hoor je denken, nu ben je ook aan het relativeren toch? Niet helemaal. Je staat namelijk stil bij wat je écht belangrijk vindt. De achterliggende waarde. Daarnaast kan je er nog steeds voor kiezen om naar je tante te gaan. Je bent je nu alleen meer bewust geworden van wat de keuze met je doet.

Het verschil is:

  • kiezen vanuit je verstand: vooral je onzekerheden, oordelen en verwachtingen
  • of kiezen vanuit je waarden: je liefde en compassie voor jezelf én de ander

Is het zo simpel? Ja, eigenlijk wel. In de basis is dit waar de hele cursus over gaat en waar je je steeds meer in gaat verdiepen.

Maar er is natuurlijk nog veel meer over te vertellen.