Een ja is ook een nee

 

Wat ik je nu ga uitleggen noem ik het ja/nee principe. He is de basis voor een leven waarbij je jouw JA volgt. Een JA-levenstijl.

Ik begin met een aantal voorbeelden. We nemen een fictief persoon: Janna. Een leuke dertiger met een druk leven. Een baan, jong gezin, sportief en spiritueel. Zoals iedereen heeft Janna dagelijks te maken met keuzes. Ze wordt gevraagd voor extra taken op haar werk, heeft de ene dag meer energie dan de andere, probeert een goede moeder te zijn enzovoorts.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden die voor Janna zouden kunnen gelden:

 

Als ik JA zeg tegen: Zeg ik NEE tegen:
Een extra taak op mijn werk Kwalitatief goed werk leveren
Een avond op de bank hangen Naar de sportschool gaan
Langer door werken Mijn kind zelf naar bed brengen
Mijn kind zijn zin geven Mijn betrouwbaarheid
Met mijn moeder bellen Een moment om op te laden

 

 

Begrijp me goed, dit zijn mogelijke scenario’s. Het is niet zo zwart wit. Want misschien wil Janna wel een avond op de bank hangen omdat ze moe is, en als ze JA zegt tegen sporten zegt ze NEE tegen tot rust komen. Het is maar hoe je het bekijkt en hangt af van het moment.

Het gaat uiteindelijk om jezelf de vraag stellen: als ik hier ja op zeg, waar zeg ik dan nee tegen?

Het is een testvraag om te kijken of je kiest wat je écht wilt en wat goed voor je is. Het kan zomaar zijn dat je er achter komt dat je jezelf voorbij loopt of teveel hooi op je vork neemt. Maar dat hoeft helemaal niet. En misschien neem je dat wel even voor lief. Omdat je het zo graag wil dat het die moeite wel waard is. De keuze is uiteindelijk aan jou. Het gaat erom dat het een bewuste keuze is waarbij je overzicht houdt op de balans in je leven. Zie het als een methode, een hulpmiddel. Het is geen statistiek.