Een taart vol energie

 

Je ergens 200% voor inzetten? Vergeet het maar. We hebben niet meer dan 100% energie. En gaat die energie naar het een, dan gaat het niet naar het ander.

Zie het als een taart. Geef je een stukje taart aan tante An, dan gaat dat specifieke stukje taart niet naar je nichtje. Misschien wel een ander stuk, maar op is op. En zo heb je elke dag een nieuwe taart te verdelen. Met het verkeerde been uit bed gestaan? Dan is je taart voor die dag gewoon wat kleiner. Of misschien is het een cupcake geworden. In ieder geval is dat wat je die dag te verdelen hebt. Niet meer, niet minder.

 

Teer niet op de kruimeltjes

Het is dus belangrijk om te weten waar je jouw stukjes energie aan geeft en hoe groot je ze maakt. Want voordat je het weet moet je een hele middag en avond doen met een paar kruimeltjes. En dat is veel moeilijker. Ook hier komt het ja/nee principe weer bij kijken. Zeg ik Ja tegen een stukje taart aan project A, dan zeg ik misschien wel nee tegen project B. Je kan gewoon niet alles tegelijk.

Je weet nooit met hoeveel energie je de volgende dag opstaat. Mijn advies is dan ook: deel niet teveel uit. Hou gewoon eens wat over. Voor de lekkere trek. Iets extra’s.