Een waarde is geen regel

 

Een belangrijke regel, nee wacht, een belangrijk principe in het leven naar je waarden is dat je er geen regel van maakt.

Een regel ziet er als volgt uit:

  • Ik ben niet (waarde) genoeg!
  • Waarom deed ik nu zo en niet (waarde)?
  • Was ik maar wat meer (waarde)
  • Ik zou vaker (waarde) moeten zijn

Stel, je vind creativiteit belangrijk. En vervolgens ga je jezelf afstraffen voor alle keren dat je niet creatief bent. De keren dat je niet de tijd hebt genomen voor een creatieve activiteit, of niet ingezien hebt hoe je iets creatief had kunnen oplossen. Je baalt van jezelf, zou willen dat het anders was, dat jij anders was.

Klinkt dat als een leuk leven?

Niet echt. Daarom is het belangrijk om van je waarde geen regel te maken. Om af te stappen van ‘hoe het zou moeten zijn’ en ‘hoe jij zou moeten zijn’. Je bent een flexibel mens dat onderhevig is aan een voortdurend veranderende omgeving. Zowel je interne als externe omgeving verandert. Wat betekent dat jij niet altijd hetzelfde bent, je hetzelfde voelt, je hetzelfde gedraagt. En dat is volkomen normaal en oké.

 

Gebruik het kompas

Zie een waarde meer als intern kompas dat je helpt te zijn wie je wilt zijn zonder de verwachting dat je ook daadwerkelijk zo bent. Een kompas bekijk je voordat je gaat wandelen, niet achteraf. Dus voordat je vergadering of je avond begint kan je jezelf de intentie geven met een bepaalde waarde dat tegemoet te treden. Binnenlopen met integriteit, openheid, betrokkenheid. En dan kijken wat er gebeurt.

 

Schuif aan de juiste knoppen

Hetzelfde geldt voor je levenswaarden en de taartjes energie die je te verdelen hebt. Je bent in je leven aan het schuiven met de knoppen. De dingen die je doet, de mensen die je liefhebt en in hoeverre je dat toont. Alles waar je jouw energie aan geeft heeft een knop waarmee je kan schuiven. Soms een beetje meer, soms een beetje minder. Zodra je verwachtingen gaat hebben van de knoppen en boos gaat worden op het mengpaneel gaat er met name één knop heel hard omlaag: geluk. En laat dat nu net een knop zijn die je niet zelf omhoog kan schuiven. Die afhankelijk is van hoe jij schuift en hoe je omgaat met het schuiven zelf. Doe dat met liefde. Er zijn geen regels.