Ja maar

 

  • Ik heb kinderen
  • Ik heb een drukke baan
  • Ik wil wel maar weet niet hoe
  • Mijn partner wil niet hetzelfde
  • Ik twijfel

Er zijn genoeg redenen die je kan vinden om je waarden niet te volgen. En dat is prima. Stop met deze cursus en geef het op.

Of toch niet?

Je kan nu twee dingen doen:

  1. Je gaat in discussie met jouw Ja maar. Je zegt tegen jezelf dat het wel mee valt, dat anderen het ook kunnen, dat je je aanstelt, enzovoorts.
  2. Je kan de Ja maar aanhoren, groot op een blad schrijven en ophangen en elke keer dat je er naar kijkt zeggen: ok, ik zie je, en nu ga ik verder.

 

Hallo ego!

De Ja maar is een productie van je verstand en die niet houdt van verandering. Die houdt van veiligheid en zekerheid. Dus zodra jij iets wilt veranderen in je leven gaat je verstand daar tegenin. Dat is eng. Dat doen we niet.

Wanneer je in de valkuil stapt om met je verstand in discussie te gaan geef je je verstand nog meer voer om je ervan te overtuigen dat jouw idee een slecht idee is.

 

‘Volwassen’ doen

Je hebt als kind vast wel eens iets geprobeerd bij je ouders te ontfutselen wat ze je niet wilden geven. Een gameboy, coole pet, nieuwe pop et cetera. En weet je nog dat ze ineens zeiden: nee, je krijg je zin niet. Waarom niet? Gewoon omdat mama/papa het zegt.

Dus als jouw verstand af en toe een zeurend kind is die vindt dat je naar links (veiligheid) moet gaan waar jij naar rechts (waardevol maar spannend) wilt, wees dan even zoals die papa of mama en zeg tegen je verstand. Nee, je krijg je zin niet. Gewoon omdat ik het zeg.