Ja op je waarden

 

Een leven met de focus op waar je JA tegen wilt zeggen is een leven gericht op je waarden. Helaas klinkt dat niet zo sexy maar mooier kan ik het niet maken. Wat je met deze cursus gaat leren is eigenlijk een waardengerichte levensstijl. Met de nadruk op levensstijl. Het is een manier van in het leven staan die je uiteindelijk leidt naar een waardevol en betekenisvol leven.

Waarschijnlijk is je leven al hartstikke betekenisvol. Je hebt een leuke partner, kinderen (of juist niet), leuke baan. Misschien heb je alles al wat je hart begeert. En toch ben je deze cursus begonnen. Dus ergens valt er nog wat te halen toch?

 

Wat zijn waarden?

Laten we eens wat meer ingaan op het woord waarden. Wat zijn waarden nu eigenlijk?

Als je op internet gaat zoeken kom je, naast financiƫle waarde, op woorden als principes, overtuigingen, motieven en idealen. Zowel gemeenschappelijk als individueel. Het geeft aan wat je belangrijk vindt. Waar je in gelooft.

Heel eerlijk, uitleggen wat waarden precies zijn is lastig. Het is een breed woord dat je op meerdere manieren kan gebruiken. Dus of het nu klopt of niet, dit is mijn uitleg:

Waarden zijn de vertaling van wat je in je hart voelt. Je geeft woorden aan wat je van binnen al weet. Dat maakt het heel persoonlijk want dat woord klopt voor jou zoals jij het voelt. Dat kan dus zijn dat jij bij de waarde creativiteit iets heel anders bedoelt of voelt dan ik. En dat is juist het mooie er aan. Ze zijn jouw vertaling. Zolang jij weet wat je ermee bedoelt, is het voor jou goed.

 

Het kompas

Waarden geven een richting aan wat je belangrijk vindt. Met de nadruk op richting. Het zijn geen doelen of regels waar je aan moet voldoen. In plaats van de borden op de weg die zeggen welke kant je op kan zijn ze eerder je kompas. Een tool die je onderweg kan gebruiken om te bepalen waar je naar toe wilt los van wat er op de borden staat.

 

Een top 5 bestaat niet

Er zijn veel verschillende manieren om je waarden te ontdekken. En misschien stel ik je nu een beetje teleur: er is geen top 5. Zoals ik al zei gaat het om een waardengerichte levensstijl. Je leert te leven naar je waarden en met die levensstijl ontdek je elke dag weer wat nieuws over wat die waarden dan daadwerkelijk zijn. Ik kan je nu dus allerlei oefeningen geven en dan denk jij straks een mooie lijst aan waarden te hebben die je af kan vinken, maar dat gaan we niet doen. Ik ga je uitnodigen om een onderzoekende en nieuwsgierige houding aan te nemen. Niet alleen nu. Maar als onderdeel van deze levensstijl.