Ja tegen angst

 

Er schuilt zoveel waarde achter je angsten dat ik daar wel een aparte cursus over kan maken!

Wanneer je merkt dat je verstand tekeer gaat met twijfels en gepieker is dat ook weer het moment om naar je waarden te kijken. Naar jouw JA. En wel om twee redenen:

  1. Achter je angst schuilt een waarde. Iets dat je bang bent te verliezen.
  2. Je waarden helpen je om positief te denken en je krachtig te voelen over je keuze

 

Je hebt iets te verliezen
Bij Els het loopt niet zo lekker op haar werk. Eigenlijk zit ze totaal niet op haar plek. Ze weet dat al heel lang maar durft nog niet de stap te maken om voor iets anders te kijken. Tot ze eigenlijk tegen een burn-out aan loopt.

Ze doet een waarden-onderzoek. Ze stelt zichzelf de ja/nee vraag en ontdekt:

Blijven = veiligheid, zekerheid, loyaliteit (naar het werk)

Iets anders zoeken = persoonlijke ontwikkeling, gezondheid (geen burn-out), loyaliteit (naar zichzelf), integriteit (trouw zijn aan zichzelf)

 

Je hebt altijd iets te verliezen. Wel of geen nieuwe staafmixer kopen? Je verliest geld of de mogelijkheid om soep te maken (en je wilt zo graag gezond doen!). Wel of niet je uitspreken tegen je beste vriendin? Je verliest je zelfrespect door het niet te doen of mogelijk je vriendschap door het wel te doen.

 

Volg jouw JA mét je angst

Wanneer je wilt kiezen wat voor jou goed voelt ga je hoe dan ook tegen angst en onzekerheid aanlopen. Door jouw JA, oftewel jouw waarden, te volgen wordt het makkelijker om die angst erbij te kiezen. Het goede gevoel wordt namelijk sterker dan de angst. Er zit een diepe betekenis achter het pad dat je volgt en de angst of mogelijke gevolgen zijn onderdeel van dat pad.