Je bent een waardevol persoon

 

Je zijnswaarden, interne waarden, gaan over wat jij belangrijk vindt in wie je bent. Hierbij is het heel belangrijk dat het gaat om jouw waarden en niet die van de maatschappij, je opvoeding of je denkbeeld over hoe je zou moeten zijn.

 

Zorg dat het klikt

Als je waarden de taal van je hart zijn dan voel je met bepaalde woorden dat het ‘klikt’. Je hart gaat er warmer van voelen en je weet meteen wat je bedoelt.

Dit is bij iedereen anders. Daarom kan je ook niets goed of fout doen. Er zijn twee manieren waarin jouw waarden anders kunnen zijn dan die van andere mensen:

  1. Jij klikt met een ander woord
    Respectvol met elkaar omgaan vinden we allemaal belangrijk. Persoonlijk klik ik alleen niet met het woord ‘respect’. Wel met integriteit. En vanuit integriteit toon ik mijn respect naar mijn omgeving. Ik geef dus een andere waarde aan hetzelfde gedrag.
  2. Jij geeft het woord een andere betekenis
    Je kan dezelfde zijnswaarde hebben en die op een hele andere manier uiten. De een vind dat bij respect hoort dat je naar elkaar luistert. De ander zal de nadruk meer leggen op elkaar de ruimte geven.

 

Grenzen

Dat je zijnswaarden én de manier waarop je ze uit kunnen verschillen is heel belangrijk om je te beseffen wanneer het gaat om het aangeven van jouw grenzen. Wanneer je met iemand een gesprek hebt over bijvoorbeeld respect kan het zijn dat de ander daar heel ander over denkt of er totaal niet mee klikt. Kom je er samen niet uit dan is het goed om te onderzoeken wat jullie waarden zijn en de uitingen daarvan zodat de grenzen helder en logisch worden.