Maak het losser

 

Wat er regelmatig gebeurt wanneer we voor een keuze staan is dat we onszelf vastzetten. We doen alsof de keuze permanent is of dat het altijd zo zou moeten gaan. Alsof dat bepaalt hoe de rest van ons leven er uit gaat zien (elke dag, iedere minuut). Terwijl dat meestal helemaal niet het geval is. Voor auto A gegaan? Je kan hem als je wilt gewoon weer verkopen. Misschien verlies je er dan wat op maar het kan. Mediteren? Waarom zou je jezelf vastzetten met ‘elke dag’ als er zoveel meer andere vormen van ontspanning zijn waarmee je kan afwisselen. Jet zet zichzelf vast door de gedachte dat ze ‘elke dag’ moet mediteren. En door de gedachte dat meditatie de énige oplossing is.

Zelfs als je een grote keuze maakt die je leven op z’n kop zet zegt dat alleen maar dat je leven niet meer zo zal zijn zoals nu is. Wat er later gebeurd is onbekend.

 

Volg de hobbels

Natuurlijk kan je niet alle keuzes terug draaien zoals je een auto verkoopt. Een relatie uitmaken en hij/zij wil je daarna niet meer terug lijkt aardig permanent. Of wanneer je je baan opzegt en je bent al vervangen dan is de kans klein dat je terug kan komen.

Je wilt misschien ook niet altijd je keuze terug draaien. Zeker niet wanneer het een hartkeuze was. En zelfs dan staat nog niet alles vast. In plaats van terug draaien kan je weer opnieuw kiezen. En opnieuw. En opnieuw. En zo volg je uiteindelijk jouw hart die je naar het goede leidt. Met alle hobbels die daarbij horen.

Jet zou het zichzelf makkelijker kunnen maken door te besluiten ‘af en toe’ te mediteren en ook andere vormen van ontspanning aan haar lijstje toe te voegen. Door zich flexibel op te stellen wordt het makkelijker om actie te ondernemen.  

Maak nieuwe keuzes

Laten we zeggen dat 80% van je keuzes niet permanent zijn. Voor al die keuzes weet je dus dat er daarna weer nieuwe mogelijkheden zijn. Je hoeft je niet druk te maken over hoe een keuze uitpakt. Want ook na jouw keuzes volgen er nieuwe keuzes. De meeste keuzes die je maakt zijn niet bindend.

Urenlang mijmeren, zal ik dit wel doen? Wat als? Ja maar?

Je voelt het. Het is misschien spannend. Maar als je dat doet, staat alles dan vast? Of zijn er daarna weer andere mogelijkheden?