Nee voor een ander

 

Nee zeggen tegen een ander gaat al een stuk makkelijker wanneer het duidelijk is welke JA daar achter schuilt. Jij hebt duidelijk voor jezelf wat je belangrijk vindt en kan het daardoor makkelijker ‘verkopen’.

Toch kan ik me voorstellen dat het nog steeds moeilijk aanvoelt. Zeker als het nieuw is voor je. Dus bij deze nog een aantal tips:

  1. Leg uit welke JA er achter jouw nee schuilt (hier gaan we dieper op in in week 3 en 4).
  2. Sta toe dat de ander een (negatieve) ervaring heeft bij jou nee. Misschien is degene teleurgesteld of boos. Jij bent er niet om de ander te beschermen voor emoties. Die mogen gevoeld worden.
  3. Achter de reactie van de ander zit ook een waarde! Vraag daar eventueel naar. Wordt iemand boos? Welke waarde is er dan geraakt?
  4. Heb je bedenktijd nodig? Zeg niet meteen ja of nee maar gun jezelf wat tijd met ‘ik denk er even over na’.

 

Hier een voorbeeld om mijn tips te verduidelijken:

 

De schoonmoeder van Janna houdt van cadeautjes kopen. Niet alleen voor een verjaardag maar soms komt ze zomaar met iets leuks aanzetten. Janna zit daar niet altijd op te wachten en wil graag haar grens aangeven. Ze vraagt zich af wat ze zelf belangrijk vindt in haar relatie met haar schoonmoeder en beseft dat ze liever wat leuks doet samen dan dat ze een cadeau krijgt. Janna vraagt aan haar schoonmoeder of ze de cadeaus kunnen ruilen voor leuke dingen doen samen en legt uit dat ze daar veel meer plezier door ervaart. Haar schoonmoeder begrijpt het en vindt dat eigenlijk ook wel leuk. Janna vraagt waarom haar schoonmoeder zo erg de behoefte voelt om iets te kopen. Haar schoonmoeder legt uit dat ze op die manier graag haar liefde uit. Dat kan Janna begrijpen en samen zoeken ze een middenweg. Cadeautjes bij verjaardagen of grote events en tussendoor leuke dingen doen samen.