Van controle naar leiderschap

Ik heb een haat/liefde verhouding met ‘controle’. Ik hou er namelijk van om de touwtjes in handen te hebben, alles zelf te doen en te weten wat ik kan verwachten. Maar daardoor ben ik ook wel eens een controlfreak waar ik voornamelijk zelf het meeste last van heb.

Daarnaast denk ik ook dat er niets mis is met het heft in eigen handen nemen. Initiatief nemen en ergens helemaal voor gaan.

Dus we nemen een ander woord: leiderschap.

Het verschil tussen leiderschap en controle is dat een goede leider ook controle kan loslaten. Je wilt niet gaan micro managen. Een leider heeft het overzicht, ziet wat er moet gebeuren, zorgt dat iedereen stappen zet in de juiste richting en, heel belangrijk, heeft vertrouwen in degene die hij leidt. In dit geval, jezelf dus.

Een leider is bezig met het grote geheel. Wat vinden we belangrijk? Waar willen we naar toe? Een controleur is voornamelijk aan het checken of alles wel gaat zoals ‘het hoort’.

Twee voorbeelden:

Maria heeft de controle.Ze is druk bezig met alles ‘goed doen’. Wanneer een vriendin belt en moppert over haar partner weet ze meteen advies te geven en ze stelt voor om even te komen helpen. Op haar werk ziet ze dat een collega het druk heeft en neemt ze een taak over terwijl dat eigenlijk niet in haar agenda past. Thuis vind ze lezen zonde van de tijd en poetst ze liever de ramen. Ervoor zorgen dat iedereen happy is geeft haar rust maar ze is er ook erg druk mee. Ze probeert alles te controleren en is iedereen aan het micromanagen. Dat kost haar veel energie.

Saar neemt de leiding. Ze vind het belangrijk dat er gezond eten op tafel staat en overlegt met haar partner hoe gezond eten er voor hun uit ziet. Vervolgens verdelen ze de taken en vertrouwen ze op elkaar dat de ander zich eraan houdt. Ze leest in de avond een boek en vergeet waar haar telefoon is. Nadat ze een oproep gemist heeft van een vriendin besluit ze die even een berichtje te sturen om de volgende dag te bellen. Saar is vooral bezig met wat ze belangrijk vindt, haar waarden, en of haar acties daarmee overeenkomen. Ze laat de taken liggen waar ze horen.

Wie heeft de leiding over jouw leven? Hoeveel laat jij uit handen nemen door wat je omgeving van je verwacht? Of nog beter: door wat je dénkt dat je omgeving van je verwacht?

Welke controle kan jij loslaten en waar kan jij meer de leiding over nemen?